1 april 2021: Lisette blog 11


Mark schrijft in het vorige blok dat hij in de put zit en dat hij geen zin heeft om iets te tekenen. Dat gevoel ken ik helaas ook erg goed.

Hetging zo lekker met mijn laatste jaar van de opleiding tot Holistisch Beeldend Kunstenaar. Ik had mooie schilderijen gemaakt en als ik nog een paar werken zou maken die even goed waren, kon ik afstuderen. En toen kon ik het opeens niet meer. Ik had geen ideeën meer, ik had geen energie meer, ik had geen zin meer om te schilderen. Het leek zelfs of de kwasten te zwaar warenom op te pakken! Ik kon me niet meer voorstellen dat ik de mooie schilderijen zelf gemaakt had. Ik kon me nog minder voorstellen dat ik er nog meer zou kunnen maken. Geen schrijversblok maar een schildersblok. Ik had de lat voor mezelf te hoog gelegd, zo hoog dat ik dacht dat ik het niet meer kon. Ik zat alleen nog maar op de bank en wilde niets meer.

Hoe daar weer uit te komen?
Hoop en inspiratie…..

Mark laat in het vorige blog een mooi werkje zien over hoop met veren. (Ik ben erg nieuwsgierig naar de variabele lijst eromheen?) Waar haal ik die hoop vandaan? Nieuwe energie? Inspiratie?

Op aanraden van mijn docent studeer ik dit jaar niet af. Daardoor is de prestatiedruk flink afgenomen. Om nieuwe energie te krijgen, helpt het mij om creatief te gaan spelen, te experimenteren. Lekker prutsen zonder dat het iets moois of een echt kunstwerk moet worden. Collage-boekjes maken met plaatjes uit tijdschriften. Lekker knippen en plakken, heel ontspannend. Of op internet kijken naar instructievideo’s en dan technieken en materialen thuis uitproberen. Liefst samen met medeblogster Karen Baarspul.
Deze speel- en experimenteersessies geven mij nieuwe energie en voldoening.


Bij deze tekeningen van de kinderen uit Mexico zie ik ook het plezier van spelen en experimenteren. Lekker kleuren met mooie kleuren en verschillende dessins verzinnen. Dat is heerlijk ontspannend. De ander heeft zich laten uitdagendoor een complex spel met lijnen. Dat geeft een prachtig effect op het zwarte papier.

Zelf ben ik de afgelopen weken bezig geweest met monoprinten. Dat is een grafische techniek waarbij je één unieke afdruk maakt. Hierbij speelt toeval een grote rol. Ik moest perfectionisme loslaten, omdat ik niet alles in de hand had.

Op YouTube vond ik zeer inspirerende instructievideo’s van Dan Tirels over verschillende mogelijkheden met monoprinten. Het zijn heerlijk rustige video’s zonder gepraat met een rustig muziekje op de achtergrond. Bijvoorbeeld: https://www.youtube.com/watch?v=WYBHJoUMT08

Ik ben aan de slag gegaan met acrylverf, olieverf en aquarel met onderstaande resultaten tot gevolg. En een beter humeur en nieuwe energie!

De afgebeelde houdingen zijn overgenomen uit eerder werk dat ik gemaakt heb om mijn emoties te verbeelden. De verf heb ik op plastic zakjes aangebracht en op het papier afgedrukt, soms met gebruik van zelfgemaakte sjablonen. Door verder te werken in de nog natte zwarte olieverf worden prachtige verweerde effecten verkregen. Deze technieken laat Dan Tirels heel duidelijk zien.Lisette (lisetteterburg@upcmail.nl)