Projecten

Welke projecten hebben wij in samenwerking met de docenten en kinderen tot nu toe gerealiseerd ?2023


Wat hebben we gerealiseerd in 2023 ?

Er zijn 4x per week (anderhalf uur per dag) lessen theater, muziek, dans en tekenen gegeven.De dansgroep trad o.a. op voor een delegatie van de Nederlandse Vereniging in Mexico.


De muziekgroep trad regelmatig op in het centrum Cuernavaca.Met de tekengroep zijn we naar Tepotzlán geweest, eerst naar het museum in het oude centrum. En daarna zijn we gaan tekenen in de natuur. Een hele beleving voor de jongeren.


En ook in Monterrey zijn we met een groep jongeren naar het museum geweest.


De jongeren die sporten konden dit jaar meedoen aan toernooien.


Er zijn boeken gekocht voor de bibliotheek.


En we hebben een sportdag georganiseerd voor het hele familiehuis. En dat was genieten.

La Pastorela (het kerstspel is vijf keer opgevoerd in het centrum van Cuernavaca, op een aantal scholen in de omgeving en in Miacatlán). Het kerstspel heeft ieder jaar een thema dat betrekking heeft op de situatie in de wereld. Deze keer was het thema ‘respect voor een ander zijn mening en in contact blijven’.
2022


Legendes


De theatergroep is druk bezig met het instuderen van twee legendes en wel de legende over de vulkaan Popocatépetl en zijn geliefde Iztaccíhuatl en de legende over de maïs.


Net


Een nieuw net over het sportveld want het oude net heeft het na veel jaren opgegeven. En dat betekende geen balspelen. Maar gelukkig kan er nu weer volop gesport worden.

Muziek en dans


De dans van los viejitos en muzikale ondersteuning.
Nieuwe kostuums zijn aangeschaft voor de dans van los viejitos!
En de jongeren zijn druk aan het oefenen met ondersteuning van de jongeren die muziek maken.

Beeldend


De jongeren reageren met hun tekeningen op het werk van Nancy. Werk dat indruk op hen heeft gemaakt.

Bibliotheek


En de bibliotheek blijft groeien en de jongeren verslinden de boeken

Museumbezoek


Met de jongeren die tekenen en schilderen naar een overzichtsexpositie van het werk van Nancy van Overveldt in Mexico-Ciudad.

Dansvoorstelling


En ja, eindelijk kunnen de jongeren die dansen naar een echte dansvoorstelling in Bellas Artes. Dat maakte indruk.

Kerstspel


En met Kerst hebben de jongeren een Kerstspel opgevoerd in Miacátlan.

2020 - 2021


Corona, het familiehuis gaat op slot. Maar dankzij de docenten worden er volop creatieve activiteiten aangeboden naast sport en de mogelijkheid om meer boeken te lezen want de bibliotheek groeit.


Droomhuizen


Speciaal project in deze tijd van corona: droomhuizen.
Iedereen moet zoveel mogelijk thuis blijven. Maar niet ieder heeft een huis waarin je je veilig voelt. Wat is jouw droomhuis?2018 - 2019


Het theaterstuk "Het huis van Bernarda Alba"


In 2018 is hard gewerkt aan het theaterstuk "Het huis van Bernarda Alba".

Inhoud van het stuk:

Het Andalusische platteland van het begin van de 20-ste eeuw vormt het decor van deze tragedie over een moeder die opnieuw weduwe is geworden en die met harde hand probeert haar vijf dochters onder de duim te houden. Tijdens de rouw, die acht jaar duurt, wordt het ouderlijk huis door de tirannieke Bernarda hermetisch afgesloten. Ze waakt als een terriër over de reputatie van de familie, maar kan niet voorkomen dat haar dochters heftig in verzet gaan tegen deze gevangenschap. Belangrijkste oorzaak is de komst van een huwelijkskandidaat voor de oudste dochter Angustias, 39 jaar al en lelijk. De kandidaat is de Romeo van het dorp, Pepe el Romano, een jongen van 25. De gesprekken ter voorbereiding van de verloving vinden plaats in de koelte van de nacht, aan Angustias' slaapkamerraam. Die gesprekken zijn kort. Want Pepe heeft zijn begerig oog laten vallen op de jongste dochter, Adela. Hún ontmoetingen vinden later in de nacht plaats en ze beperken zich niet tot vluchtige conversaties aan een slaapkamerraam. De vrouwen raken met elkaar in conflict, maar worstelen ook afzonderlijk met heersende taboes als seksualiteit en het recht op zelfbeschikking. Vol jaloezie, woede, angst en onderdrukt verlangen vechten de dochters voor hun leven.

Theaterstuk over het leven van Frida Kahlo


De jongeren hebben vol enthousiasme een mooi stuk gemaakt over het leven van Frida Kahlo.

Tekenen en schilderen van Frida Kahlo


En de jongeren die tekenen/schilderen hebben portretten van Frida gemaakt.

Dansgroep


De dansgroep heeft nieuwe dansen ingestudeerd en de muziekgroep heeft de muzieknummers daarbij ingestudeerd.

Sport


Eind 2018 hebben we de sport omarmd. Hard nodig voor de jongeren die liever sporten.

Bibliotheek


En zijn we opgestart met het opzetten van een bibliotheek in het familiehuis.


2009 - 2017


We zijn gestart met het theaterstuk ‘Romeo en Julia’. Zowel de jongeren als de docenten van NPH waren enthousiast en dit was het begin van het ontstaan van de Creatieve Projecten Mexico. Er kwamen nieuwe theaterstukken, workshops drama en er werd materiaal aangeschaft. In een theaterstuk zijn er naast spelers ook muzikanten nodig, dansers en natuurlijk decors. Het maken van decors werd gedaan door jongeren die graag tekenen en schilderen. Stap voor stap kwamen er vaste lessen per week voor zowel theater, beeldend, dans en muziek. La Pastorela, het kerstspel, werd ieder jaar een vast onderdeel. Het kerstspel is een theaterstuk dat aansluit op de actualiteit. Wat vraagt nu aandacht? En hoe verwerken we dat in het kerstspel? In 2016 was er een groot festival in Cuernavaca. Thema ‘Límites sin Límite’ (stuk over de grensproblematiek Mexico – VS en het waarom Mexicanen naar de VS willen). Er was een expositie van werk van de jongeren over dit thema, een theaterstuk, een muziekstuk en dans.Romeo en Julia

Madre Courage y sus hijos

Soledad y Soledades
Workshops Drama

PASTORELA


Límites sin Limite


En het eerste festival heeft plaatsgevonden in het centrum van Cuernavaca!


Danskostuums


Verder zijn de eerste danskostuums aangeschaft.
Theater


Voor het theater zijn kostuums en schminkspullen aangeschaft.

Muziek


De muziekgroep heeft bladmuziek aan geschaft.

Beeldend


Er is materiaal gekocht voor het tekenen, schilderen en maken van maskers.
Lesgeven aan kinderen buiten het familiehuis.


In 2017 hebben we op de zaterdagochtenden aan kinderen die buiten het familiehuis wonen tekenlessen, muzieklessen en computerlessen aangeboden. De lessen zijn verzorgd door de jongeren uit het familiehuis.