Nancy van Overveldt Foundation


De visie van de 'Nancy van Overveldt Foundation' is om het begrip tussen culturen te vergroten door middel van artistieke expressie.

Met de tekeningen, schilderijen en verhalen van Nancy willen we jonge mensen inspireren, zoals Nancy altijd deed. Ze werkte zeven jaar als tekenleraar in een jongensweeshuis in México-stad. Nancy werd geraakt door de creativiteit en talenten van die jongens en wilde hen helpen hun talenten te ontwikkelen.

Op dat moment realiseerde Nancy zich dat ze jonge getalenteerde mensen wilde ondersteunen.

Biografie van Nancy van Overveldt: klik hier.

Over het werk van Nancy van Overveldt en haar foundation: https://www.nancyvanoverveldtcollection.com/Hoe het contact is ontstaan ?


Sinds 2021 hebben wij contact met de 'Nancy van Overveldt Foundation'. Het begon met een bezoek van Alejandra Saldana (een dochter van Nancy) aan het familiehuis Nuestros Pequeños Hermanos in Cuernavaca waar de Creatieve Projecten een vast onderdeel zijn in het dagelijks programma.
En toen ik (Nellie Markus) in mei 2022 naar het familiehuis ging, ontvingen we een uitnodiging om met de 25 jongeren die tekenen/schilderen en de tekendocent Manuel naar de Exposicion Retrospectiva (overzichtstentoonstelling) te komen van het werk van Nancy van Overveldt in Mexico-Ciudad. Voor de jongeren die tekenen en schilderen een unieke kans. En wat de schilderijen nog meer tot leven deed komen, was de uitleg die we kregen van Tia Hoga (een dochter van Nancy) en een bevriend kunstenaar.Een impressie van de rondleiding/uitleg.

Tia Hoga en kunstkenner


Boeiende uitleg


Tia Hoga Manuel de tekendocent en twee bevlogen tekenaars

Tentoonstelling in Pulchri te Den Haag


Opening


Zaterdag 19 november 2022 was de opening van de overzichstentoonstelling van het werk van Nancy van Overveldt in Pulchri te Den Haag.


De ambassadeur van Mexico opende de tentoonstelling en de dochter van Nancy, Alejandra Saldaña, vertelde over het leven van Nancy en haar schilderijen.


Er was veel belangstelling.
Zondag 27 november 2022


Van 12.30 – 14.30 was er een lezing over de samenwerking Stichting Nancy van Overveldt Foundation en ons project in Mexico gevolgd door een tekenworkshop.

De jongeren in Mexico hebben gereageerd op het werk van Nancy tijdens de expositie die zij bezocht hebben in Mexico met een tekening. En zij hebben een aantal vragen beantwoord, o.a. de vraag wat betekent een museumbezoek voor jou?

Lees hieronder om de reakties te lezen (het inladen van het document kan enige tijd duren).Deze workshop hebben we ook aangeboden aan de deelnemers van deze middag en zij kozen eveneens een schilderij en reageerde met een tekening. En daarna beantwoordden zij een aantal vragen. Een vraag was ‘welke emotie ervaar je bij dit schilderij van Nancy’. Er kwamen antwoorden die laten zien wat kunst kan losmaken en kan betekenen. Alle deelnemers erg bedankt voor jullie deelname!

Hieronder de tekeningen van de deelnemers.
Korte verhalen van Nancy van Overveldt


Nancy heeft ook een bundel korte verhalen uitgegeven. Korte verhalen die een impressie geven over haar leven in Mexico. Wij hebben exemplaren van de bundel gekregen en de jongeren zijn aan het lezen geslagen en met enthousiasme. Kennis maken met een kunstenaar is voor de jongeren echt een verrijking. En naast haar werk zien, hebben zij nu ook de mogelijkheid om haar beter te leren kennen via haar verhalen en de tekeningen die in de bundel staan.