floordebruynkops
Galerie Bloemendaal

(25 juni – 1 augustus 2021)

De kunstenares Floor de Bruyn Kops reageerde enthousiast toen ik haar een mail stuurde met de vraag of zij - als kunstenares - de Creatieve Projecten in Mexico wilde steunen. Ze stortte niet alleen een bijdrage maar bood ons ook gratis de mogelijkheid om te exposeren met het werk van de jongeren uit Mexico. De tekeningen met het thema ‘migratie’ zijn geëxposeerd en een deel hiervan is verkocht!
Daarnaast mocht ik een lezing geven over de Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo en de film ‘Limites sin Limite’ vertonen. Een film van het theaterstuk dat de jongeren hebben gemaakt over het waarom Mexicanen willen vertrekken naar de VS en de bijbehorende lezing geven. Veel publiciteit hierdoor voor onze projecten!


In de media werd ook aandacht aan deze expositie gegeven:
Het werk van de jongeren hing in de galerie bij o.a. het werk van Floor de Bruyn Kops, Veerle Blauw, Marion van Harreveld, Joke Hogendoorn, Rob Sjouke, Pablo Esteban Sanchez Rijlaarsdam en Karen Winnubst.
De jongeren uit Mexico waren trots dat ze bij deze kunstenaars mochten exposeren! En wij ook. Muchas gracias !

Een impressie

Cobra museum Amstelveen

Benefietmiddag 29 augustus 2021
Expositie van de tekeningen van de droomhuizen van de jongeren uit Mexico
(van 27 mei – 3 oktober 2021)
In 2020, nog net voor de lockdown, had ik contact met Nina Montijn (hoofd Educatie) van het Cobra museum. De tentoonstelling van de Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo was gepland en ik stelde haar de vraag of we tijdens die periode ook met de tekeningen van de droomhuizen van de Mexicaanse kinderen mochten exposeren. Zij reageerde enthousiast en we startten met de voorbereidingen. De jongeren tekenden hun droomhuizen en deze werden vervolgens opgestuurd naar Nederland.

V.l.n.r. Nina (Cobramuseum), Ninah (WereldOuders) en Nellie.We maakten een filmpje bij de tentoonstelling van de droomhuizen.
In dit filmpje werd verteld dat niet iedereen een huis heeft, dat sommige mensen in sloppenwijken wonen of in een vecindad. Dat is een huis waar veel gezinnen in wonen en je o.a. het toilet en de wasgelegenheid deelt. Vaak heb je als gezin maar een kamer die zowel als woonkamer, keuken en slaapkamer dienst doet. En José Luis Reynoso, een van de jongere uit Mexico vertelt in dat filmpje wat een huis voor hem betekent. Veel bezoekers van de tentoonstelling hebben dit filmpje bekeken.

En dan komt de bezoeker te weten waarom de creatieve projecten, in dit geval tekenen/schilderen, zo belangrijk zijn voor de jongeren.


Benefietmiddag

De benefietmiddag was een succes. Heel veel kinderen en hun ouders kwamen naar de tekentafel. Er zijn droomhuizen getekend maar ook tekeningen van Frida. Andere kinderen wilden zelf iets verzinnen. En uiteraard kon dat!
De twee kunstenaars die hielpen bij de workshops:
Esther en Loes.
De jongeren waren ontzettend trots dat hun werk in het Cobra museum hing! Heel erg bedankt dat dit mogelijk was.


Esther en Loes.De Ontmoeting Bennekom

Expositie van het werk van Simon Plat en Janneke Boon en de opbrengsten van de verkoop van de stillevens en beelden zijn voor de Creatieve Projecten Mexico.

Gera de Bruin van de kunstcommissie van De Ontmoeting heeft ons project voorgedragen. En er werd volmondig ‘ja’ gezegd.


Simon Plat


BerichtgevingDe opening was op zondag 4 september.

De laatste zondag kwamen de kopers hun werk ophalen en er is heel veel verkocht. We zijn echt ontzettend blij met de opbrengst en kunnen met dit geld veel mooie dingen neerzetten in Mexico. Iedereen die heeft meegeholpen en natuurlijk de kunstenaars heel erg bedankt.


De kunstcommissie in actie.

Openingswoord kunstcommissie.
Martin Knotters speelt traversoSimon Plat vertelt over zijn werk.


Karina uit Mexico had een schilderij voor Simon Plat gemaakt.